• Hashtagfemti

10 grep for sunt kosthold!

Et kosthold med både karbohydrater, protein og fett er bra for deg som trener . Husk at det handler om bevisstgjøring, om å bli bevist på oss selv, og hvorfor vi spiser som vi gjør. Vi er vanedyr, og handler utfra et bestemt mønster, og det er dette mønsteret vi må bryte, hvis vi vil ha resultater.

Det samme gjelder fysisk aktivitet. Er du vant med å legge deg på sofaen etter jobb, kan det være vanvittig tungt å velge å ta på seg treningstøyet eller tur-skoene i stedet for når en ikke er vant til det. Om du ønsker å endre livsstil, komme i gang med trening, eller få et sunnere kosthold, må du bygge noen gode vaner for å lykkes. Og for å bygge nye vaner trenger du repetisjon over tid. Det har tatt tid og repetisjon å bygge uvaner, og det samme gjelder for vaner. Du må rett og slett øve på den nye, gode vanen for at den skal ta over for noe annet.

I begynnelsen krever det viljestyrke, for det kan godt hende du trivdes med uvanen du hadde. Det er bare fornuften som sier at du bør endre den. Men etter hvert blir det forhåpentligvis noe du bare gjør fordi det funker for deg.

Det blir en vane – en god vane du kan leve med.


1. Vi kan ikke få sagt mange nok ganger - drikk nok vann ila. Drikk minst 2-3 liter vann om dagen for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Unngå å bruke juice, brus og annen flytende energi som tørstedrikk, det gir mange tomme kalorier og unødvendige blodsukkerstigninger.


2. Kutt ut alt av ferdigposer, lag maten fra bunnen av. Bearbeidet mat og halvfabrikata inneholder masse unødvendige tilsetningsstoffer, skjult sukker, transfett bare for å nevne noe. Lag maten fra bunnen av, så vet du hva den inneholder – og du får i deg næringsstoff som kroppen faktisk trenger.


3. Øk inntak av frukt, bær og spesielt grønnsaker, tenk farger! Proppfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen trenger. Nødvendig for å forhindre sjukdommer og opprettholde god helse. Disse essensielle vitaminene og mineralene hjelper kroppen med blodsirkulasjon, nervesystem, muskler, skjelett og slimhinner. Både frukt, bær og grønnsaker er kalorifattig og fyller godt i magen.


4. Spis mer fisk av alle typer! Fisk er opphav til de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6, som man må få gjennom kostholdet. Disse fettsyrene reduserer risikoen for blant annet hjertesykdom, flere kreftformer, antiflammatoriske sykdommer og depresjon. I tillegg er fet fisk rik på vitamin D som er viktig for kroppens regulering av kalsium.


5. Spis regelmessig, finn en måltids-rytme som passer deg. Å spise regelmessig bidrar til stabilt blodsukker, økt konsentrasjon, presentasjon, helse og velvære. Unngå å gå sulten mellom måltider, det er her mange feiler med å enten småspise eller kjøpe seg rask, usunn ferdigmat. Det er også forskjellig fra person til person hvilken måltids-rytme man har og foretrekker, her er det ingen fasit – den har du kun selv.


6. Øk inntak av proteiner fra gode kilder. Proteiner er det makro-næringsstoffet som metter best, og fungerer som kroppens byggestein. Jo mer aktiv man er, jo mer proteiner trenger man. Dessuten øker proteiner kroppens forbrenning og hjelper å bevare muskelmassen i kaloriunderskudd.


7. Planlegg maten og måltidene dine! Planlegging er viktig for å lykkes. Skriv gjerne en middagsplan og handleliste for hele uka med sunne middager som kan tilberedes på kort tid etter man kommer hjem fra jobb. Mandag handler du inn, så slipper man å dra på butikken med gnagende sult i kroppen hver eneste dag. Sett av tid til å lage en sunn matpakke, gjerne kvelden før. Ha med deg sunne mellommåltider i veska i tilfelle sulten kommer på ett upassende tidspunkt.


8. Velg grove og fiberrike kilder til karbohydrat. Unngå karbohydratkilder som gir rask blodsukkerstigning og lav metthetsfølelse. Jo grovere, jo bedre. Fiber er også bra for å rense tarmsystemet, og gjør opptak av næring i maten du spiser blir bedre.


9. Bli kvitt den dårlige maten i skap, skuffer og kjøleskap. Mange kjenner seg nok igjen. Man har satt seg ned i sofaen etter middagen, og begynner å bli fysen på noe godt. Chipsen er jo i skapet, og derfor havner den på bordet. Fjerner du alt av dårlig mat og snacks du har tilgjengelig, så er det enklere å holde seg unna. Fyll heller opp med ferske grønnsaker, frukt, nøtter, eller lag sunn, hjemmelaget snacks.


10. Lær deg å lage sunnere alternativer til kosen! Det er mange som sliter med søtsug og det å legge fra seg søtsakene. Det går fint an å kose seg med sukkerfrie, kalori lette søtsaker både i hverdagen og helgene. Man kan lage sunne alternativer til kaker, desserter, konfekter, snacks som kan nytes meg god samvittighet. Er man nybegynner må man nok handle inn litt alternative ingredienser som man kan bruke.
21 visninger0 kommentarer

Følg

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

©2019 by Hashtagfemti. Proudly created with Wix.com