• Hashtagfemti

Dette gjør trening med kroppen din!

Er du klar over disse positive helseeffektene du får gjennom fysisk aktivitet? En treningsøkt kan gi umiddelbar effekt, og regelmessig trening over tid vil gi deg bedre livskvalitet i mange, mange år.


Økt livskvalitet

I tillegg til å se og merke fysiske forandringer vil du også merke at trening har positiv effekt på din mentale helse. Tiden du bruker til trening er tid du investerer i deg selv og din kropp - og det du får tilbake er større velvære, mer overskudd og bedre livskvalitet. Uansett om du gjør det for å gå ned i vekt, blir sterkere, forbedre kondisjonen, holde deg skadefri eller fordi du synes det er gøy, så vil altså regelmessig trening være bra for fysisk og psykisk helse. Husk at vi er skapt for å være i bevegelse og stadig flere får plager på grunn av en inaktiv hverdag.


Alle monner drar

Vit at du ikke må trene hardt for å oppleve en rekke positive helseeffekter. Senk kravene til deg selv og husk at litt alltid er mye bedre enn ingenting. Det viktigste er å finne en form for fysisk aktivitet som du klarer å utføre og som du trives med - da er sjansen større for at du gjør det igjen og igjen.


Du forebygger sykdom

Personer som trener jevnlig reduserer risikoen for å utvikle en rekke ulike sykdommer og tilstander. Blant annet viser forskning at fysisk aktivitet virker forebyggende mot hjerte- og kar-problemer, hjerneslag, høyt blodtrykk, diabetes type 2, beinskjørhet, artrose og flere kreftsykdommer for å nevne noe. Ifølge Helsedirektoratet har personer som er fysisk aktive omtrent halvparten så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer som sine stillesittende jevnaldrende. Norske beregninger viser også at en fysisk aktiv trettiåring kan få fem år med økt livskvalitet uten sykdom og med økt velvære, samt tre ekstra leveår, sammenlignet med fysisk inaktive. Forskning viser at fysisk aktivitet har god innvirkning også på din psykiske velvære. Når du trener dannes det nye hjerneceller og ifølge Norsk Helseinformatikk er trening god medisin mot depresjon, Parkinsons sykdom og Alzheimers sykdom.


Du spiser sunnere

Når man trener er det mange som opplever økt motivasjon til å ta sunne og gode matvalg for å få optimale resultater av treningsøktene. Å bevege på kroppen gjør også at du føler deg bra og dette kan bidra til at det ikke frister like mye å hive innpå med usunn mat og snacks. I tillegg bidrar trening til å redusere stressnivået i kroppen, noe som kan være med på å redusere suget etter sukker og søtsaker.


Du kan oppleve å ha mindre smerter

Trening kan forebygge sykdom, men dette er også viktig som behandling av ulike typer plager og tilstander, for eksempel muskel- og skjelettlidelser. Jevnlig mosjon kan blant annet bidra til å minske ulike smerter og stivhet i kroppen. Musklene og skjelettet må brukes for å vedlikeholdes og derfor er det viktig å røre på seg. Det vil være individuelle forskjeller på hva og hvor mye fysisk aktivitet man skal gjøre. Er man helt fersk innen trenings-verdenen kan det derfor være lurt med litt veiledning fra en behandler eller personlig trener i starten for å finne riktig dosering og øvelses-utvalg.


Du får bedre fordøyelse

Regelmessig trening har positiv effekt på fordøyelsessystemet og kan motvirke forstoppelse. I tillegg reduserer du stressnivået i kroppen når du trener, noe som også stimulerer til bedre mage- og tarmfunksjon. Som tidligere nevnt kan trening også bidra til at du tar sunnere matvalg - noe som igjen kan føre til en mer velfungerende fordøyelse.


Du blir smartere

Vitenskapelige undersøkelser viser at fysisk aktivitet gjør at du lærer bedre, blir mer kreativ og får bedre hukommelse. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen, men det er ingen tvil om at det å bevege på kroppen har en stor positiv effekt, også på hjernehelse.


Du blir sterkere

Trening bidrar til at du styrker både skjelett, muskler og hjertet. Gjennom styrketrening vil du få en sterkere kropp med økt muskelstyrke, noe som kan gjøre hverdagen enklere. Mange får også større selvtillit og opplever mestrings-følelse når de klarer å løfte stadig tyngre vekter. Styrketrening og økt muskelmasse vil i tillegg være med på å stramme opp kroppen - noe som mange vil påstå er en fin bonus! Med mer kondisjonsrettet trening vil du hovedsakelig styrke hjertet og bedre blodsirkulasjonen. Et veltrent hjerte jobber mer effektivt og mange vil dermed få en lavere hvilepuls. Det betyr blant annet at hjertet ikke trenger å slå like mange slag per minutt til å pumpe samme mengde blod.


Du blir i bedre humør

Etter en treningsøkt frigjøres endorfiner som gir deg en følelse av å være glad og fornøyd. Dette er rett og slett kroppens måte å fortelle oss at det vi gjør er bra. Endorfiner omtales gjerne som “kroppens lykkehormoner” og bidrar blant annet til at du kommer i bedre humør. Og føler du deg glad og fornøyd, så vil dette være tydelig på utsiden! Du vil også merke at du får økt overskudd og mer energi i hverdagen.


Slik kommer du i gang

Mange vil gjerne være mer aktive, men opplever at det er tungt å komme i gang med trening. Det viktigste er å sitte mindre stille. I begynnelsen kan du starte med en kort gåtur eller litt lett husarbeid. Gå en tur i noen trapper du har i nærheten eller lag deg en 10 minutters hjemmetreningsøkt. En avtale med en venn eller en gruppe kan gjøre det enklere å få opp ditt daglige aktivitetsnivå.

En aktivitetsdagbok eller en aktivitetsklokke kan også gi en liten motivasjonsboost.

Lykke til!

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Følg

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

©2019 by Hashtagfemti. Proudly created with Wix.com