• Hashtagfemti

Hvorfor 5 om dagen?

Uttrykket “fem om dagen” kommer fra kostrådene til Helsedirektoratet. På nettsiden deres finner vi følgende anbefaling:

«Grønnsaker og frukt bør inngå i alle dagens måltider, og halvparten av de «fem om dagen» bør være grønnsaker. Man kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. En porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt».

Anbefalingen er altså å spise fem porsjoner med frukt, grønnsaker eller bær, totalt 500 gram, i løpet av dagen. Minst halvparten bør være grønnsaker.


I hovedsak er det viktig å spise mer frukt og grønt, fordi det inneholder mye mineraler, vitaminer og fiber, og forholdsvis lite energi og fett.

Kaloriinnholdet i frukt og grønnsaker er lavt i forhold til hvor mange næringsstoffer det inneholder og hvor mye metthetsfølelse det bidrar med.

Et tilstrekkelig inntak reduserer risikoen for å utvikle en rekke kreftsykdommer, hjerte- og karsykdommer samt diabetes.

Jeg regner med at de fleste vet hvorfor det er så viktig å spise mer frukt og grønt i hverdagen, men kanskje ikke alle vet hvordan?


Her er noen tips!

La frukt, grønnsaker eller bær være en del av hvert måltid. Spiser du havregrøt kan du strø noen bær på toppen. Bruk salat under eller over pålegget, og ha noen skiver agurk eller paprika som topping. Man kan også lage sine egne pålegg av grønnsaker. Brødskiver med gulost smaker enda bedre med paprika eller agurk på toppen. Hvis du lager deg en rask middag, sørg for å wokke noen frosne grønnsaker ved siden av. Det tar 10 minutter, er veldig enkelt å tilberede og smaker godt. De fleste måltidene kan gjøres enda bedre ved å legge til frukt eller grønnsaker.


Lag Snacks

Oppskjærte grønnsaker med dip er perfekt snacks. Det er både enkelt, sunt og godt! Lag en dip av mager kesam og ulike krydder og du har kveldskosen klar.

Oppskrift nederst.


Lag din egen chips

Skjær ulike grønnsaker som søtpotet, gulrot og rødbeter i tynne skiver og stek i ovnen med litt krydder og olje til de blir sprø. Grønnkålschips er også et godt og trendy alternativ. Oppskrift nederst.


Lag grønnsaksretter

Ved å lage retter der grønnsaker er hovedinnholdet får man i seg masse grønnsaker samtidig som det er et komplett måltid. For eksempel tomatsuppe, grønnsakswok med bygg eller bønnesalat er alle retter som inneholder mye grønnsaker.


Eksperimenter med å lage smoothier! Prøv forskjellige oppskrifter med grønnkål, spinat, bananer og lignende. En grønn smoothie kan smake kjempegodt og være et enkelt og praktisk mellommåltid. Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i smoothien.


Bruk frukt eller salater som mellommåltider. Ofte er det når vi er sultne at vi tar våre dårligste mat avgjørelser. Det kan forebygges ved å forberede sunne mellommåltider på forhånd. En ferdig opphakket salat, eller noe så enkelt som et ferdigvasket eple eller en banan, kan stilne sulten når du trenger det som mest.


Et glass juice kan inngå som en av de fem om dagen. Juice har imidlertid et relativt høyt kaloriinnhold, og gir heller ikke den samme metthetsfølelsen som å spise hele frukten. Derfor bør man passe på å ikke drikke for mye juice.


Oppskrift

Grønnkålschips

Varm opp ovnen til 100 °C varmluft.Rens og vask grønnkålbladene. Fjern stilken. Tørk grønnkålen og legg den på et brett med bakepapir. Ha over olivenolje og litt salt.Sett brettet i ovnen og stek grønnkålbladene til de er sprø. Det tar omtrent 15 - 20 minutter, avhengig av effekten på ovnen og fuktigheten til grønnkålen.

Avkjøl grønnkålchipsen og oppbevar den i lufttette bokser.

TIPS

Du kan gjerne krydre med andre krydder som; paprika, pepper, tørket sopp , tørket ramsløk eller lignende.


Grønnsaker med dip

Rens grønnsakene og del i staver eller biter.Riv skallet og press saften av limen. Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.Legg oppskårne grønnsaker på et fat eller i en bolle.


2 stk gulrot

100 r sukkererter

1 stk paprika

2 stilk stangselleri

100 gr friske babymais

4 skiver kålrot


Dip

2 dl kesam

1/2 lime

1 ss finhakket persille

1 ss finhakket timian

1/2 ts salt

1/2 ts pepper
8 visninger0 kommentarer

Følg

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

©2019 by Hashtagfemti. Proudly created with Wix.com